Gyakran ismételt kérdések

Kihez fordulhatok, ha kérdésem vagy problémám van?

Wittmann Zsolt megbízott programvezetőhöz általános, a Középiskolás Programmal kapcsolatos bármely kérdéseddel bizalommal fordulhatsz az alábbi e-mail címen: zswittmann{kukac}mcc{pont}hu vagy a +36 30/247-9475 telefonszámon. Technikai jellegű kérdésekben, hibabejelentésben is Zsoltot keresheted. Asztalos-Vukov Barbara programkoordinátortól elsősorban a KP szombati programokról tudsz kérdezni, de szívesen segít ő is a KáPét érintő kérdéseidben. Barbarát a bvukov{kukac}mcc{pont}hu e-mail címen vagy a +36 30/235-3986 telefonszámon keresztül éred el. Az MCC telefonszáma (munkanapokon 9.00-17.00): 06 1/372-01-91.
A félév során folyamatosan várjuk a kurzusokkal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat, ötleteidet.
A feladatokkal, pontozással kapcsolatos kérdéseiddel kurzusvezető tanárodat keresheted fel az adott kurzusba való belépést követően a főoldalon megtalálható elérhetőségeken. (minden kurzushoz tartozik vezető tanár, kérdezz tőle bátran)

Kihez fordulhatok a tesztjeim és a pontozás kapcsán?

Tesztjeidet, feladataidat a kurzusokat vezető tanárok nézik át, ellenőrzik, és pontozzák. Bármilyen szakmai jellegű kérdésed, észrevételed van a pontozással kapcsolatosan, írj a kurzusodhoz tartozó e-mail címre a tanárodnak!

Hogyan épül fel a félév és hány tesztet lehet írni?

Egy félév 16 hétből áll. A kurzusok 4, 8, illetve 2x8 hét hosszúságúak. Utóbbi hosszúságú kurzusoknál lehetőséged van már 8 hét elvégzéséről programbizonyítványt szerezned. Ezt követően eldöntheted, hogy szeretnéd-e folytatni a felvett kurzusodat a következő 8 hét tananyagával s így újabb programbizonyítványt szerezni, vagy a következő 8 hétben másik kurzust választasz vagy szünetelteted e-learning tanulmányaidat. Bárhogy is döntesz, a szombati tréningekre, táborokba szívesen várunk akkor is, ha aktuálisan nem végzel e-learning kurzust!

Előfeltétel:
A 2x8 hetes hosszúságú kurzusok mindegyikénél 2. felének megkezdéséhez sikeresen teljesítened kell az első 8 hetet! A Közgazdaságtan, Nemzetközi kapcsolatok, Modern kori történelem és Társadalmi tanulmányok című kurzusok esetén egymásra épülnek a tananyagok, ezért kívánnak előfeltételt.

Egy kurzus futása alatt másik kurzusra átjelentkezni nincs lehetőséged, kizárólag a kurzusok indulásakor e-mailben is jelzett kurzusfelvételi időszakokban. Ezekről félév közben és szemeszterek váltásánál is küldünk számodra levelet. Minden szemeszter elején újra választhatsz az összes tananyag közül, akár korábban nem sikerült kurzust is újra próbálhatsz (új feladatokat, esszéket kell leadnod). Kurzusonként változik a tesztek, feladatok száma és jellege. Minden információt megtalálhatsz az egyes kurzusleírásokban. Egy félévben egy kurzust ajánlunk felvenni. A tananyag és a hozzá kapcsolódó feladatok mindegyik kurzus esetén hétről hétre válnak elérhetővé számodra, így heti rendszerességgel foglalkoznod kell a kurzussal, ha teljesíteni szeretnéd azt. A teljesítéshez szükséges pontszámot úgy kalkuláltuk, hogy lehetőséged legyen 1-1 hetet kihagyni, ha éppen nem tudsz foglalkozni az e-learning kurzussal.

Mikor számít teljesítettnek egy félév?

Az ezzel kapcsolatos információt az egyes kurzusleírásokban találod meg. Minden kurzus 2 szinten teljesíthető. Az elvégzett kurzusért "teljesítette", illetve a kiemelkedő eredményért "kiválóan teljesítette" minősítés szerezhető. Az elvégzett kurzusaidról az érettségid évében programbizonyítványt állítunk ki, amiben az általad megszerzett minősítések is szerepelnek. Az MCC-s programbizonyítványt bátran használd ösztöndíjakra, pályázatokra, mentorprogramkra, diákmunkákra való jelentkezésnél. Ha az érettségit megelőzően szükséged van a teljesített kurzusaid igazolására, a program megbízott vezetőjétől, Wittmann Zsolttól igényelhetsz tanúsítványt.

A programbizonyítvány megszerzéséhez az online kurzusokon való sikeres teljesítés mellett az adott félévben legalább két szombati előadás látogatása kötelező. A tréningalkalmak (szombati programok) látogatása szerves része a Középiskolás Programnak. Aki nem jelenik meg, az eredményeitől függetlenül érvénytelen félévet zár. A szombati tréningekről katalógust vezetünk. Ha valamilyen külső okból kifolyólag (betegség, baleset, külföldi tanulmányok stb.) nem tudsz megjelenni ezeken az eseményeken, kérlek jelezd a félév elején, illetve aktuálisan az eseményt megelőzően legalább egy héttel a program vezetője felé!

Kötelező szombati előadásokra járni?

Nem kötelező, de a programbizonyítvány megszerzéséhez az online kurzuson elért eredmények mellett kettő szombati tréningen (az 5-ből) meg kell jelenned az adott félévben. A szombati tréningeket megelőző pénteken (ún. KáPéntek)  a Collegiumban aludhatsz (1016 Bp. Somlói út 51.) ingyen, így ha nagy távolságból érkezel, akkor sem kell szombaton hajnalban kelned. KáPénteken is számíthatsz programokra, illetve egy 20-50 fős KáPés társaságra. Amennyiben gondot jelent számodra, családod számára az útiköltség, kérvényezheted, hogy részben járuljunk hozzá. Az útiköltség (buszjegy, vonatjegy) 50%-át vállaljuk át.
A szombati tréningekre előzetes regisztráció van, erről szintén e-mailben kapsz majd meghívót. Ha regisztráltál egy tréningre, kizárólag nyomós indokkal lehet lemondani a részvételt legkésőbb a rendezvényt megelőzően 2 nappal. Előre nem kalkulálható események (betegség, szalagavató táncpróba, kötelező sportesemény stb.) kapcsán igyekszünk megértőek lenni, de mindenképpen jelezd felénk a kimaradásodat, amikor értesülsz róla. Ha jelentkeztél és mégsem vagy jelen a KáPé szombaton, az igazolatlan hiányzásnak minősül (ha nem regisztráltál és nem jössz el, az értelemszerűen nem minősül hiányzásnak). Két ilyen hiányzás a Programból való elbocsátást vonja maga után.

Hogyan lehetek biztos benne, hogy elmenti a rendszer a megírt tesztemet?

Nagyon fontos, hogy minden esetben a tesztből úgy lépj ki, hogy megnyomod az "Az összes leadása és befejezés" gombot (fájlfeltöltés esetén is)! Különben nyitva marad a teszt és nulla pontos lesz. A leadandó feladatoknál minden esetben tartsd a határidőt, ugyanis a határidő lejártát követően nem tudod feltölteni munkádat, hiába végezted el a feladatot. A határidőket megtalálod a kurzusleírások oldalán.

Jelent-e előnyt maga a Programban való részvétel és a jó teszt eredmények a Collegium Egyetemi Programjába való bekerülés szempontjából?

Igen, jelentős előnyt élvezhetsz azokkal szemben, akik nem végezték el a KáPé-t, már csak abból kifolyólag is, hogy pontosan megismered az intézményt, az egyetemi program kínálatát.

Eldönthetem azt is szabadon, hogy milyen sorrendben végzem el a féléveket?

Igen, a meghirdetett kurzusok közül a szemeszter elején évfolyamodtól függetlenül szabadon választhatsz, de egyszerre csak 1 kurzus végzését javasoljuk. Ha mindenképpen szeretnél 2 kurzust végezni egyszerre, jelezd Wittmann Zsolt vagy Asztalos-Vukov Barbara számára. Ha bizonytalan vagy a kurzusok elvégzésének sorrendje kapcsán, megfogalmaztunk ajánlott iskolai tanéveket.

Társadalmi tanulmányok: 9-10. évfolyam
Közgazdaságtan: 10-13. évfolyam
Nemzetközi kapcsolatok: 11-13. évfolyam
Modern kori történelem: 11-13. évfolyam
Íráskészség: 9-13. évfolyam
Academic Writing: 9-13. évfolyam (nyelvi előfeltétel: B2)
Pszichológia: 9-13. évfolyam
Jog: 11-13. évfolyam

Erdélyi diák vagyok, nekem is Budapestre kell mennem a tréningekért?

Természetesen nem. 2014 tavaszától az MCC két erdélyi helyszínen, Kolozsváron és Székelyudvarhelyen is megrendezi szombati tréningjeit. A részletekről (időpont, helyszín, tematika, vendég stb.) minden alkalom előtt e-mailben és Facebookon értesülhetsz. Erdélyi diákjaink számára is ugyanazok a szabályok érvényesek a Programban (programbizonyítvány megszerzése, utazási költség hozzájárulás stb.). Ugyanígy a többi határon túl élő diákunk számára nyitott a Program minden lehetősége. Nehezen megoldható utazási távolságok mellett egyéni egyeztetés alapján kiválthatóak a szombati programokról való jelenlétek a programbizonyítvány megszerzése érdekében.

Nem érek el egy videót, tananyagot, nem működik a link az olvasmányhoz, nem tudok belépni az e-learning rendszerbe, mit tegyek?

A főoldalon megtalálod Wittmann Zsolt elérhetőségét. Írd meg neki, hogy mi nem működött nálad, így az esetleges hibák javításra kerülnek. Kérjük, hogy pontosan határozd meg, hol találtad a hibát és lehetőség szerint képernyőképet/screenshotot is küldj a hibáról (melyik kurzus, melyik modul, melyik link, mikor történt a hiba stb.).
Utolsó módosítás: 2018. augusztus 31., péntek, 10:14